“Yaşamayı ciddiye alacaksın,
Nazım Hikmet
yani o derecede, öylesine ki,
mesela, kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
yahut kocaman gözlüklerin,
beyaz gömleğinle bir laboratuvarda
insanlar için ölebileceksin,
hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
hem de en güzel en gerçek şeyin
yaşamak olduğunu bildiğin halde”
Nezhun Hoca’mız 1945 yılında doğmuş, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezuniyetinin ardından doktorasını aynı fakültede merhum Prof. Dr. Ayhan Ulubelen’in danışmanlığında Bitki Kimyası alanında yapmıştır. Berlin Teknik Üniversitesi Organik Kimya Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmalarda bulunmuş, 1988 yılında doçent ünvanını alarak 1988-1998 yılları arasında İ.Ü. Eczacılık Fakültesinde doçent olarak görev yapmıştır. 1987-1998 yıllarında TÜBİTAK-MAM Temel Bilimler Enstitüsü Kimya Bölümünde çalışmış, 1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’ne Profesör olarak atanarak Biyoloji Bölümü’nü kurmuştur. 2012 yılında YTÜ’den emekli olan hocamız, 2018 yılından vefatına dek T.C. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürmüştür. Türkiye ve uluslararası üniversitelerde çok sayıda lisans ve lisansüstü öğrencisi yetiştirmiştir.
Bilime ve memleketine aşık olan Hocamız, eğitimin sadece dört duvar arasında olmadığını, insanın koşullar ne olursa olsun kendini geliştirmesi gerektiğini her platformda belirtmiş ve hayatının her anını bu ilke ile yaşamıştır. Öyle ki hayatı boyunca Türkiye’nin her bölgesinden bitki örnekleri toplayıp sayısız bilimsel makale yayınlamış olmasına rağmen; memleketimizde ulaşamamış olduğu iki dağlık arazi için hep üzülmüş, bir gün buralarda da incelemeler yapmayı hayal etmiştir.
Onun hayalleri yalnız dağların yeşil toprakları değil, o toprakların halkı içindi aynı zamanda. Hastalığının son anına dek halkı için olan hayallerinden vazgeçmemiş; bir yandan sınıfı için siyasal mücadele vermiş, bir yandan eczacı kimliğiyle halk sağlığı için çalışmıştır. Hocamızı bir işçi evinin kütüphanesinde, bir eylemde veya bir sendika toplantısında görmek olağandı. Bir aydın olarak 2013 yılında Sol Cephe, 2017 yılında Bilim ve Aydınlanma Akademisi kurucuları arasında bulunmuş, Üniversite Konseyleri Derneği’nde (ÜKD) aktif olarak çalışmıştır. Her zaman haksızlığın karşısında duran ve her türlü toplumsal sorunu kendi sorunu bilen hocamız, yetiştirdiği öğrencilerinin bu yolda ilerlemesini sağlamış ve son anına dek evlatları olarak gördüğü öğrencileriyle ilgilenmeye de devam etmiştir.
20 Nisan günü sayısız yayını olan örnek bir bilim insanı, büyük bir entelektüel ve tam bir Cumhuriyet kadını olan hocamızı kaybettik. Yetiştirdiği sayısız öğrencisi ve yol arkadaşları onun hayallerini ve mücadelesini devam ettirecek.
Hocamız Prof. Dr. Nezhun Gören’i sonsuz saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.