Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre, İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu’nun (PHS), Strathclyde ve Edinburgh üniversitesiyle işbirliğiyle yaptığı çalışmanın sonucu rahim ağzı kanserini bitirme hedefini, 2060’tan 2040’a çektiğini duyurdu.
Çalışmada, 1988 ile 1996 arasında doğmuş, kanser taramasına uygun tüm kadınların (450 bin) kayıtları incelendi. Bu grubun 40 bini 12-13 yaşında aşılanmıştı. 124 bininin aşıları 14 yaş veya sonrasında yapılmıştı. Geriye kalan yaklaşık 300 bin kadınsa aşılanmamıştı.
14 yaşından önce aşılanan kadınlar, bir veya iki doz aşılanmış (önerilen üç doz) olsa da hiçbiri rahim ağzı kanseri olmadı. 14 ila 22 yaşları arasında üç doz aşı olanlar da önemli ölçüde fayda gördü. Grupta bazı rahim ağzı kanseri sıklığı 100 binde 3,2’ydi. Bu oran aşılanmamış kadınlarda 100 binde 8,4.
İskoçya 2008’den beri kadınlar ve erkeklere ücretsiz HPV aşısı yapıyor. Ayrıca 25-64 yaş grubundaki tüm kadınlara rahim ağzı kanseri taraması imkanı sunuluyor.
Daha önce de birçok çalışmayla HPV aşılarının rahim ağzı kanserini önlemede son derece etkili olduğu gösterilmişti. Bu son çalışma, bu kadar uzun bir süre bir kadın grubunu izleyen ve rahim ağzı kanserine rastlanmayan ilk çalışma olarak kayıtlara geçti.
Dünya Ülkeleri Adım Adım Seferberliğe Katılıyor
Mesude Erşan‘ın haberinde belirtildiği üzere, HPV mücadelesinde başarılı olan İngiltere, İsveç, İskoçya, Avustralya’da, 9-26 yaş grubu sorgusuz sualsiz aşılıyor. Bu yaş gruplarının dışındakiler de başvurmaları halinde geri çevrilmiyor. Hastalıkla mücadelede başarı kazanmak için aşıladıkları çocukların yetişkin olması beklenmiyor. Bir yandan yetişkinlere de ulaşmaya çalışılıyor.
Programın İskoçya’da başladığı 2008 yılından bu yana 12-13 yaşlarında HPV aşısı yaptıran tam aşılı
kadınlarda rahim ağzı kanseri vakası tespit edilmedi.
Dünyada hedeflenen programların öne çekilmesi adımlarının Türkiye’ye de örnek olmasını ve Türkiye’de İlaç Emekçileri’nin öncülük ettiği “HPV Aşısı Ücretsiz Olsun!” çağrısına Sağlık Bakanı’nın artık olumlu yanıt vermesini umuyoruz.