6 Şubat 2023… Dünya üzerindeki pek çok insan için sadece bir tarih olsa da ülkemiz için yıkım gecesi… Liyakatsizliğin bir gecede aldığı on binlerce can… Yitip giden umutlar, hayaller, yaşamlar ve geride kalanlar için asla unutulmayacak anılar…
Üzerinden birden fazla fay hattı geçen bir ülkenin başına gelen her büyük deprem felaketinde nasıl bu kadar tedbirsiz olduğuna tekrar tekrar şaşırıyoruz. Yaşananlardan asla ders almayan yerel yönetimler ve hükümet yetkilileri olduğu sürece de benzer sıkıntılardan kurtulamayacağımız aşikâr…
Bu tedbirsizlikler sonucunda 6 Şubat depreminde pek çok insan evsiz kaldığı gibi okulsuz, hastanesiz, yersiz yurtsuz kaldı. İnşaat yaparken beton yerine kum kullanmayı tercih eden, kolonların içini boş bırakan müteahhitlerin elinden çıkma binalar dakikalar içerisinde binlerce insana mezar oldu. Hayatta kalabilen vatandaşlar için de ciddi bir barınma sorunu başladı. Bazı vatandaşlarımız konteyner kentlerde, bazıları ise Kızılay’ın sivil toplum kuruluşlarına parayla satmayı tercih ettiği çadırlarda konakladı. Deprem korkusuyla şehir değişikliği yapmak isteyen vatandaşlarımız için Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlar tahsis edildi.
Yeni mağduriyetler yaratıldı
Mağdur vatandaşlarımız için KYK yurtlarında konaklamak güvenli bir seçenek olsa da hali hazırda okulu devam eden öğrenciler için de çileye dönüştü. Yarı yıl tatilinde olan öğrenciler için okulları açıldığında konaklayabilecekleri bir yer kalmamıştı artık… Bir mağduriyeti giderebilmek için başkasını mağdur etmek… Bu konuda da sınıfta kalmıştık. Öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyordu. Bunu ise uzaktan eğitime geçmekte bulmuştu yetkililer. Eğitimsizlikten başımıza yıkılan binaların sonucunda ilk gözden çıkardığımız şey eğitim oluyordu… Düşünmeden, planlamadan tek bir hamle ile tüm Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin eğitim hayatını sekteye uğrattılar. Deprem bölgesindeki öğrenciler için zaten bir şey yapmıyorlardı, ama ülke genelinde üniversiteleri de uzaktan eğitime geçirerek tüm öğrencileri mağdur ettiler.
O süreçte bazı fakülteler uzaktan eğitim kapsamı dışında tutulmuştu. Tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi fakülteleri uzaktan eğitim kapsamı dışında bıraksalar da sağlık camiasının öksüz çocuğu eczacılık fakülteleri her zamanki gibi unutulmuştu. Aldığımız laboratuvar derslerinde gerek fabrikalarda gerekse eczanelerimizde nasıl ilaç üretildiğine dair çok önemli bilgiler ediniyorduk. Bu derslerin eksik olması bir halk sağlığı sorununa dönüşebilirdi.

Genç meslektaşlarla majistral eğitiminde buluşma
Bir şeyler yapmalıyım diye düşündüm. Deprem bölgesine gidip yardım edebilecek kadar sağlıklı değildim. Kronik rahatsızlıklarım için kullanmam gereken ilaçlar vardı ve orada insanlar ilaca erişimde sorunlar yaşıyorlardı. İlaç Emekçiler İnisiyatifi olarak eczane laboratuvarlarımızda majistral eğitimi vermeye karar verdik. Bunun için duyurularda bulunduk. Benim duyurumu Denizli Eczacı Odası, öğrenci komitesine iletti. Böylece Denizli’de yaşayan ve okulları uzaktan eğitime geçtiği için laboratuvar eğitimlerinden geri kalan eczacılık öğrencilerine majistral eğitimi vermek üzere onlarla buluşmuş oldum.
İlk eğitimimizi 9 Mart 2023’te yaptık. Eğitime dört tane eczacılık öğrencisi geldi; Gülse, Nazire, Sude ve Züleyha… Bu karanlık günlerde biraz umut ışığı gördükleri için gözlerinin içi parlayan dört güzel genç kız, gelecekteki meslektaşlarım. Onlarla majistral hazırlayacağım için bende de benzer bir heyecan…

Genç meslektaşlarımı ilk gördüğümde onlara edecekleri eczacılık yemininden bahsettim. Diplomamı alırken mesleğimizin gelecekteki üyelerinin yetiştirilmesinde katkıda bulunacağıma da yemin ettiğimi, kendilerinin de bu yemini edeceğini söyledim ve her zaman yeminlerine sadık birer eczacı olmalarını tembihledim. Ardından beraber majistralleri hazırlamaya koyulduk. Analjezik kaşe, uyuz kremi, akne için çözelti, anestezik krem ve ovül gibi birden fazla ilaç hazırladık beraber geçirdiğimiz laboratuvar günlerinde.
Bir süre sonra deprem bölgesi dışında kalan üniversitelerde derslerin başlamasına karar verildi. Bizler için de ayrılık vakti gelmişti artık. Dayanışmanın verdiği güçle güzel dileklerle uğurladık birbirimizi. Bu zamana kadar geçen süreçte genç meslektaşlarımın laboratuvarlarda hazırladığı majistrallerin fotoğraflarını gördüm ve onlarla gurur duydum.
Burada sizlere onların da içinden geçenleri aktarmak istiyorum. Umuyorum ki dayanışmayla mesleğimiz daha güzel günler görecek…
Meslek yeminim için hep çalışacağım
Çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Ülkece çok zor süreçlerden geçtik. Kısa bir süreliğine eğitimimizden de uzak kaldık. İlaç Emekçileri inisiyatifinden Ecz. Betül Gündüz Aydoğdu, mesleğine olan sevgisi saygısı ve sorumluluğu doğrultusunda bizlere gönüllü olarak eczanesinde majistral eğitimi verdi. Bu meslek serüveninin çok başında olan bizler için oldukça yol gösterici oldu. İlaç Emekçilerinin mesleğine olan tutkusundan çok etkilendim ve bu süreçte eczacılığın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Bu zorlu dönemde gözlemlediğim ve aldığım dersler doğrultusunda mezun olurken ettiğim yeminin ve mesleğimin hakkını vermek için her gün daha çok çabalayacağıma dair kendime söz verdim.
İlaç Emekçilerine minnettarız
6 şubat depremiyle okullarımız online eğitime dönmüştü ve bu süreçte üniversitemizde laboratuvar eğitimlerimizi alamamıştık. Betül ablamız, bu süreçte gönüllü olarak bizlere ulaşıp isteyenler için eczanesinde majistral eğitim vermek istediğini iletti. Eczanesinde yaptığımız bu majistral eğitimler baştan sona hem çok keyifli hem de çok bilgi doluydu. Betül ablamıza bize zaman ayırdığı için çok ama çok teşekkür ederim. Sadece majistral eğitim değil, bize sağladığı destekle de meslek hayatımız adına örnek aldığım insanlardan oldu. İlerde umarım kendi eczanemde, ben de aday eczacılar adına aynı majistral eğitimi sağlayıp İlaç Emekçilerinin başlattığı bu dayanışmayı devam ettirebilirim. Onlara minnettarız…
Laboratuvar deneyimi kazandık
Deprem döneminde okullarımızdan bir süre uzak kaldık. Bu dönemde bizi yalnız bırakmayan İlaç Emekçileri inisiyatifinden Ecz. Betül Gündüz Aydoğdu da bize kendi eczanesini açarak majistral yapımı hakkında dersler verdi. Birlikte kaşe ve kremler yaptık. Hem verimli hem de çok eğlenceli bir süreçti bizim için. Laboratuvar derslerimizin eksikliğini bir nebze olsun kapatmış olduk .