İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG), 2023 yılına dair verilerini açıkladı. Açıklanan verilerin yüzde 66’sını ulusal basından; kalan 34’ü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından tespit ettiğini belirtti. Son verilere göre sadece 2023 yılında günde en az 5 işçi hayatını kaybetmiş görünüyor. En az deniliyor çünkü hiç kayıt altına alınmayan meslek hastalıkları da olduğunu belirtiliyor.
Bütün iş kazalarının önlenebilir olduğunu, bu nedenle yaşanan ölümlerin iş kazası değil, iş cinayeti olduğunu söyleyen İSİG Meclisi, güvencesiz çalışma koşullarının; üretim zorlaması, işsizlik baskısı ve sendikal hareketin etkisizleşmesine bağlı olarak arttığını belirtiyor.
İSİG meclisi pek çok ayrıntılı tablo ile işçi ölümlerini gözler önüne seriyor. Bu tablolardan ilkine baktığımızda ilk göze çarpan şey 2002 yılında kaydedilmiş işçi ölümü sayısının (146 işçi) 2003’te dramatik bir şekilde artması oluyor. (811 işçi) Sonraki yıllarda da tablo artış devam ediyor. Bu da uygulanan politikaların değişmesiyle yakından ilişkili olduğunu gösteriyor.

2023 yılı baz alınarak yapılan çalışmalarda iş cinayetleri
Aylara göre dağılımına bakıldığında depremin olduğu Şubat ayı ve mevsimlik çalışmanın arttığı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarının yüksek olduğu görülüyor.
İstihdam biçimlerine göre dağılımda %85’inde işçi-memur, %15’inde kendi nam ve hesabına çalışan çiftçi ile esnaf yer alıyor.
İşkollarına göre dağılımında birinci sırada inşaat-yol işkolu yer alırken, ikinci sırayı tarım-orman işkolu, üçüncü sırayı ise taşımacılık işkolu izliyor.
Sektörel olarak bakıldığında ise %33 sanayi, %28 hizmet, %20 inşaat, %19 tarım sektörlerinde işçi kayıpları olmuş.
Nedenlerine göre dağılımında ise öncelik trafik, servis kazalarında. İkinci sırada ise ezilme, göçük, düşme; üçüncü sırada ise kalp krizi, beyin kanaması yer alıyor. İş cinayetleri nedenleri arasında yer verilen intihar ise dikkat çekici bir sebep olarak yer alıyor.
Cinsiyetlere göre dağılımı şöyle: 147 kadın işçi ve 1785 erkek işçi hayatını kaybettiği görülüyor. Diğer yandan işyerinde kadına yönelik cinsel taciz ve şiddet de bir işçi sağlığı ve güvenliği sorunu olarak ele alınıyor.
Yaş gruplarına göre dağılımına baktığımızda %40’lık kısmı 30-49 yaş arası, % 20’sini 18-29 yaş aralığı, % 24’ünü 50-64 yaş aralığı oluşturuyor.
Hayatını kaybedenlerin 54’ünün (yüzde 2,79) sendikalı işçi, 1878’sinin ise (yüzde 97,21) sendikasız çalışması en dikkat çekici noktalardan birini oluşturuyor.
Şehirlere göre dağılımına baktığımızda ilk sırada İstanbul yer alırken devamını Kahramanmaraş, Hatay ve Antalya izliyor.
2023 yılında Türkiye’de 106 mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin geldikleri ülkelerin başında Suriye yer alıyor.