İnfluenza; 3 alt tipi olan, yüksek hastane yatış oranlarına sahip bir viral enfeksiyondur. Halk arasında grip olarak da bilinir. Bu enfeksiyonu ağır geçirme açısından en riskli grup 65 yaşından büyükler, 2 yaşın altındaki çocuklar, hamileler ve kronik hastalıklara sahip insanlardır. Enfeksiyon damlacık yoluyla yayılır.
Belirtiler ve Bulgular
- Ateş
- Kas ağrısı
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Kuru öksürük
- Boğaz ağrısı
- Rinit
Ayrıca Çocuklarda:
- Bulantı
- Kusma
- Orta kulak iltihabı
Belirtiler ve bulgular genellikle 3-7 gün içerisinde düzelir. Öksürük ve halsizlik 2 haftadan fazla sürebilir.
Korunma
- Aşılanma
- El hijyeni
- Maske kullanımı
- Temastan kaçınma
Aşılama özellikle kronik hastalıklara sahip kişiler, hamileler, sağlık çalışanları, çocuk bakıcıları ve 65 yaşın üstündeki kişiler için önerilir. Bunun dışında 6 aylık ve daha büyük olan tüm insanlar isterse aşılanabilirler. Aşılanmada daha önce influenza geçirmiş olup olmamanın bir önemi yoktur. Mevcutta aktif bir enfeksiyon durumu varsa aşılanma önerilmez. Influenza tedavisi görmüş kişilerin aşılanması için kullandıkları son viral ilacın üstünden en az 48 saat geçmiş olması gerekir. Aşılandıktan sonra da 2 hafta herhangi bir viral ajan kullanılması önerilmez. Yumurta alerjisi olan kişilerin dikkatli olması ve daha önce influenza aşısına karşı alerji geliştiren kişilerin aşı yaptırmaması önerilir.
Aşılama için en uygun zaman Ekim – Kasım aylarıdır.
Tedavi
İnfluenza tedavisindeki amaç;
- Semptomları kontrol etmek
- Komplikasyonları önlemek
- İş/Okul devamsızlığını azaltmak
- Enfeksiyon yayılmasını önlemektir.
İnfluenza tedavisinde, antiviral ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar enfeksiyon başlangıcından itibaren 48 saat içinde kullanılırsa en etkilidir. Diğer tedavi seçenekleri de genel olarak semptom giderici tedavilerdir. Ateş için non-steroid antienflamatuar ilaçlar, rinit için antihistaminikler gibi ilave ilaç seçenekleri değerlendirilebilir. Tedavide en önemlisi hastanın dinlenmesidir. Sıvı tüketiminin artırılması, pastiller, ılık çorba tüketilmesi gibi non-farmakolojik tedavi seçenekleri de mevcuttur.
Belirti ve bulgular 10 günden daha uzun sürerse, 7 gün sonrasında semptomlarda ağırlaşma görülürse sekonder enfeksiyonlardan şüphelenilir ve yeniden doktor muayenesi tavsiye edilir.